ABB-free@home kotiautomaatio

Kotiautomaatio on yleistymässä kovaa vauhtia ja sen myötä myös uusia kotiautomaatiojärjestelmiä on ilmestynyt markkinoille paljon. Tässä artikkelissa tarkastellaan, mitä eroa on automaatiojärjestelmän ja perinteisen sähkösuunnittelun välillä. Tällä hetkellä markkinoilta löytyy monia järjestelmiä, mutta tässä kirjoituksessa keskitytään niistä yhteen ja se on ABB-free@home.

Mikä kotiautomaatio?

Kotiautomaation avulla pyritään tehostamaan kiinteistön viihtyvyyttä, käyttövarmuutta, toimivuutta sekä turvallisuutta. Kotiautomaatiojärjestelmän suunnittelussa on hyvä lähteä liikkeelle toimintojen kartoituksesta. Millaisia toimintoja sinä haluat ohjata kotiautomaatiojärjestelmällä? Mitä hyötyä järjestelmä tuo sinulle verrattuna perinteiseen järjestelmään? Usein tärkeimpinä syinä pidetään, helppokäyttöisyyttä, muunneltavuutta, sekä asuinmukavuuden ja turvallisuuden lisäämistä.

ABB-free@home on järjestelmä, jossa on panostettu helppokäyttöisyyteen. Sen ohjelmoiminen ja muokkaaminen on pyritty tekemään niin helpoksi, että sen pitäisi onnistua loppukäyttäjältä eli asukkaalta itseltään. Tästä on hyötyä etenkin silloin kun muuton jälkeen huomaakin, että ”olisipa tuossa kytkimessä joku ihan toinen toiminto” tai teet kotiisi laite hankinnan, jonka haluat liittää järjestelmään. Järjestelmä poikkeaa perinteisestä ohjauksesta siten, että tiloja ohjataan perinteisesti tilanteina.

Tilanneohjaus

Käydään tilanne ohjausta läpi esimerkin kautta. Esimerkkiin on valittu neljä tilannetta aamu, poissa, juhla ja elokuva.

Aamu

On perjantaiaamu ja herätessäsi kätesi hapuilee sängyn vieressä olevalle kytkimelle. Painat nappia ja kotisi alkaa herätä kanssasi. Valaisimet syttyvät pehmeästi hiljalleen kirkastuen ja pimennysverhot alkavat nousta, paljastaen päivän sään. Vaatehuoneen valot ovat jo päällä ja hyvin valaistusta ja suunnitellusta vaatehuoneesta löydät sään mukaiset vaatteet, vaikka vähän unihiekkoja samalla karistellen. Riittävä valaistus auttaa sinua heräämään ja nostaa vireystilaasi kohti päivän askareita. Ja niitähän riittää. Seuraavana suuntaat keittiöön, jossa napautat kosketusnäytöltä aamun uutiset kaiuttimista. Aamupalan tekeminenkin hoituu vähän rattoisammin rauhallista uutisääntä kuunnellessa. Aamupalaa syödessäsi hihkaiset Amazon Alexalle, ”Alexa! Play my favourite playlist.”. Niinpä lempi soittolistasi herättää kohta muutkin talon asukkaat. Kohta alkaakin olla kiire.

Poissa

Kotoa lähtiessäsi painaiset talon poissa tilaan, jolloin sinun ei tarvitse murehtia siitä, jäikö kahvinkeitin päälle tai tuliko ovi lukkoon. Kiinteistö tiputtaa energiankulutusta sammuttamalla valot, pienentämällä lämmitystä, tiputtamalla ilmanvaihdon tehoa ja optimoimalla ulkoa säteilevää lämpökuormaa säätämällä verhot kiinni, ettei asunto kuumene turhaan. Kesken päivän puhelimesi värähtää, tilaamasi paketti on tulossa kotiin ja lähetti on jo ovella. Ovikelloa soittaessa järjestelmä on jo ottanut ja tallentanut valokuvan ovella kävijästä. Voit ulkoyksikön kaiuttimesta opastaa lähetin jättämään paketin eteiseen, kun avaat hänelle puhelimestasi oven sähkölukon. Voit vielä vaihtaa näkymän etupihan kameraan, kun lähetti hyppää Postin valko-oranssiin autoon ja ajelee pihastasi pois. Etuoven sähkölukkokin näyttäisi olevan taas lukossa, joten voit jatkaa töitäsi levollisin mielin. Pidempään poissa ollessasi myös lieden ja kiukaan sähkönsyöttö katkeaa kokonaan.

Juhla

Pitkän viikon jälkeen olet vihdoin kotona, mutta lauantaiset juhlat ovat jo alkamaisillaan. Ensimmäisten vieraiden tullessa napautat kosketusnäytöltä kotisi juhlatuulelle. Lämmitystä ei enää kohta tarvita, ilmaa senkin edestä. Ilmastointi laittaa tilat tuulettumaan ja ilmalämpöpumppu tai muu jäähdytys pitää huolen, ettei tilanne pääse ylikuumenemaan. Myös valaistus pistää parastaan. Helposti muunneltava kiskovalaistus on saatu nostamaan tarjoilupöydän antimet raikkaina esille ja häikäisemätön valaistus antaa tilaan riittävästi miellyttävää valoa. Oma ja vieraidesi juhlamieli kohoaa kuin kuplat lasissasi, eikä väki väsähdä ainakaan kuumuuteen ja hapen puutteeseen.

Elokuva

Vieraiden lähdettyä aloittelet siivousta ja olohuoneen siivottuasi huomaat, että sohvan kutsu on vastustamaton. On aika antaa itselleen hetki laatuaikaa. Napin painalluksella olohuoneen verhot laskeutuvat, valaistus himmenee ja tehostevalaisimet heräävät. Valitset suoratoisto palvelusta lempi sarjasi uuden jakson ja huomaat heti, miten hyvin suunniteltu tilan äänentoisto ottaa sinut otteeseensa joka puolelta. Elokuvan edetessä koko tilaa elää kanssasi. Philips HUEn tehostevalaisimet on synkronoitu mukautumaan Philipsin Ambilight tv:n näytön mukana ja näin sarjasi elääkin ympärilläsi. Nyt olet jo aivan jossain muualla kuin kotona, eikä loppu talon siivousurakkakaan pääse häiritsemään pientä pakomatkaasi laatu viihteen maailmaan. Odottakoot se vielä huomiseen.

ABB-free@home

Kotiautomaatiojärjestelmän avulla pystytään vaikuttamaan asioihin kuten, sopiva valaistus oikeaan aikaan, käyttäjäystävällinen ja turvallinen ilmapiiri, energiatehokas ja miellyttävä ilmanvaihto, lämmitys ja jäähdytys sekä reaaliaikainen ohjaus, seuranta, hälytykset ja etäkäyttö. Järjestelmä koostuu fyysisesti kolmesta osa-alueesta järjestelmäkomponenteista, antureista sekä toimilaitteista. Järjestelmäkomponentit ovat kokonaisuutena vähän niin kuin kotisi aivot. Ne prosessoivat antureilta tulevaa tietoa ja käskyttävät toimilaitteita. Anturit mittaavat esim. energiankulutusta, lämpötilaa, vesivuotoja tai vaikka onko joku laite käynnissä. Toimilaite toteuttaa käskyt, kuten vaikkapa ajaa verhot auki tai kytkee valot päälle.

Muita kotiautomaatiojärjestelmän hyötyjä ovat asennuksen yksinkertaisuus, muokkausmahdollisuudet jälkeenpäin, säästöt kaapeloinnissa ja turvallinen pienjännite verkko suurelle osalle laitteista. Esimerkiksi kytkimen takana ei enää olekaan hengenvaarallista sähköjännitettä vaan pienjännitteinen tietoliikenneväylä.

Automaation suunnittelu

Kotiautomaation suunnittelu tulisi aloittaa jo hyvin aikaisessa vaiheessa, sillä se vaikuttaa olennaisesti jo seiniin tuleviin rasioihin ja johdotuksiin. Lisäksi koko kodin ohjauksen läpikäyminen on myös aikaa vievä prosessi ja se kannattaakin miettiä huolella läpi. Kaikkea ei kodista tarvitse heti automatiosoida, mutta laajennuksiin kannattaa varautua suunnttelemalla niille varaukset valmiiksi. Jos mielenkiintosi heräsi hiukankaan, niin lähetä meille viestiä tai pyydä tarjousta alla olevalla lomakkeella.

Suunnittelun alussa tehdään tarvekartoitus, jossa selvitetään muun muassa:

  • minkä hintainen automaatiojärjestelmä tulisi olemaan,
  • mitä kaikkea haluatte automatisoida sekä tietysti
  • mitä hyötyä siitä on juuri teille ja teidän kotonanne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.

Menu